Resipi Sihat

Resipi Daging Masak Dendeng Sedap dari Dr Nor Aini

 

Boleh masuk majlis resepi ini, Ratu bagi 5(icon star)

Resepi ini diperolehi dari   Dr Nor Aini Idris  yang pernah bekerja dengan Lembaga Minyak Sawit Malaysia sebagai Pegawai Penyelidik Kanan,  Bahagian Pemakanan.  Orangnya sangat baik dan tulus ikhlas memberi resepi yang kebanyakannya adalah resepi keluarga beliau sendiri. Daging masak dendang boleh disajikan bersama nasi / Roti.

Apakah yang dimaksudkan dengan Dendeng dalam Alam Melayu?

Dendeng  adalah hirisan nipis kering daging di masakan Melayu. Dengan Campuran gula dan rempah dan pengeringan melalui proses menggoreng. Dendeng asalnya ditemui oleh orang-orang Minangkabau.

Tetapi mereka tidak pasti siapa atau di mana ia mula-mula ditubuhkan. Pada mulanya mereka membuat dendeng daging lembu dan membuat ia kering supaya ia boleh dimakan selama beberapa hari dan mereka akan dibawa apabila mereka pergi mengembara. Ini adalah sebab mengapa di Malaysia tidak ada “Dendeng Batokok” kerana bahawa ia telah ditemui selepas orang-orang Minangkabau berhijrah ke  Negeri Sembilan, jadi orang sana tahu apa-apa tentang Dendeng Batokok. Versi Minangkabau – mungkin hidangan dendeng yang paling popular di Indonesia – digelar Dendeng Balado atau Dendeng Batokok adalah khusus daripada Padang, Sumatra Barat, diperbuat daripada lembu yang nipis dipotong kemudian kering dan digoreng sebelum ditambah dengan cili dan bahan-bahan lain.

Cubalah resepi dibawah, hasilnya berbaloi dengan masa yang dicurahkan.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Hangat

To Top